La Capella de l’Antic Hospital, territori de conquesta

La Capella de l’Antic Hospital, personatge protagonista d’aquesta història, està ubicada al Raval, en el conjunt de l’hospital de la Santa Creu i de la Casa de Convalescència. És un edifici catalogat com a monument historicoartístic d’interès nacional.
Al 1926, l’Ajuntament de Barcelona va comprar l’edifici antic i va començar la seva reconstrucció. La Capella es va destinar a activitats culturals i al 1968 es va presentar una gran exposició retrospectiva de Joan Miró. A partir de 1994, s’ha dedicat a presentar les obres dels artistes emergents de la ciutat.

Per una banda, al 2013, durant el mandat de Xavier Tries a la ciutat de Barcelona, el consistori cedeix l’espai al MACBA després d’un ple municipal que avala la proposta. Així, el MACBA té el compromís municipal per poder ampliar a la Capella de la Misericòrdia el seu espai expositiu i poder fer una exposició permanent de les més de sis mil obres de fons que té. Una de les clàusules d’aquesta cessió d’ús era que si en cinc anys l’espai no s’utilitzava o si el barri necessitava algun equipament de primera necessitat, es rescindia el contracte.

Per altra banda, el centre de salut del barri (CAP) ha quedat obsolet. A ubicació actual del centre ambulatori incompleix totes les normatives, ja que està ubicat en un espai de patrimoni nacional on no s’hi poden fer obres. Això comporta que l’edifici tingui un dèficit d’infraestructura i de materials importants. El Raval necessita un cap nou.

Davant d’aquesta necessitat, les treballadores reclamen una nova ubicació i un nou equipament per poder oferir un servei digne a les veïnes.
Al 2018, atenent a les demandes del barri i en vista que el MACBA no havia fer ús la cessió que se l’hi havia concedit, l’ajuntament ofereix l’espai del Cap de la Misericòrdia al Departament de Salut, ja que compleix els requisits necessaris per ser el lloc on s’ubiqui el nou CAP.
És en aquest moment on neix el conflicte. L’oposició a cedir l’espai a Cat Salut, per part de tots els grups municipals del parlament menys la CUP, fa que s’hagi d’aturar el procés.

Els grups opositors, al·leguen que no es pot trencar el conveni establert amb el MACBA i que és possible trobar una nova ubicació pel Centre de Salut. Mentrestant, les treballadores i les veïnes del Raval sota la plataforma CAP Raval Nord Digne manifesten la urgència d’un nou centre sanitari amb noves instal·lacions.

Tenim doncs, un únic espai i dues necessitats a cobrir. Aquest fet converteix a la Capella de la Misericòrdia en un territori de conquesta i a la sanitat i l’art en els dos bàndols enfrontats. Sota el meu criteri, el problema de la qüestió rau en el binarisme. Amb mi o contra mi. El fet de pensar que no hi ha espai per les dues coses i que una és més important i necessària que l’altre obliga a les veïnes del barri a posicionar-se, i evidentment ho fan a favor del CAP.

Aquest fet, no és només una premsa horrible per l’art i en concret pel MACBA sinó que també fa que les veïnes sentin que la cultura els treu un necessitat bàsica com ho és la salut.
No ens plantejaríem aquesta dicotomia si es tractés, per exemple, d’habitatge i salut, perquè estan en el mateix pla de necessitat. En canvi, la cultura es troba en un estadi inferior, en un lloc on encara és qüestionable i per això és possible abolir-ne el pressupost.

Amb això no vull dir que em posicioni a favor dels grups opositors a la cessió de la Capella a Cat Salut, ens al contrari. Només intento fer una reflexió i una crítica al govern, que arran de la seva mala gestió obliguen a les veïnes a posicionar-se, cosa que fomenta el menyspreu cap a tot allò relacionat amb la cultura quan el problema principal no hauria de ser si una cosa o l’altre sinó com hem arribat a haver de triar entre dues necessitats bàsiques i fonamentals com son la salut i la cultura.  

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s