He perdut 10 minuts per decidir aquest títol

per Aina Cotado

El dimarts 12 de Maig, la classe de Crítica de l’Art es trasllada a Can Felipa. Allà ens esperen Clàudia Elies i Marc Mela, els comissaris de l’exposició vigent, per una visita guiada. També ens acompanya Alán Carrasco, exalumne de l’escola i autor d’una de les obres exposades.

El lloc no és molt evident. De fet, hi ha una piscina al costat amb el mateix nom. Però reconec un company i el segueixo. Pugem a la quarta planta on es troba la resta de la classe en situació de reunió. Ja han començat. L’acústica de la sala no és gaire bona. M’acosto i observo la dinàmica del grup.  Ells expliquen i nosaltres prenem notes. Alguns porten un llibret. Faig un esforç per agafar el fil, encara que voldria donar un cop d’ull abans de començar la sessió.

Sona una alarma. Forma part del display de l’Alán. Emet el mateix so que les que anuncien l’horari de sortida a les fàbriques, el moment d’alliberació de la presó que suposa el treball. No obstant això, aquest cop apel·la a les morts que es produeixen en la jornada laboral i de què, segons l’artista, ningú no en parla.

 Fem un recorregut per la sala, tot seguint el circuit discursiu que han construït els comissaris. Es plantegen un conjunt de reflexions al voltant de la concepció de temps que tenim avui dia, la qual està indiscutiblement lligada al sistema productiu.

Tot plegat em fa pensar en les vegades que he sentit el que necessito fer, el que necessito aprendre, el que necessito saber, el que necessito provar i en el que necessito millorar per aconseguir l’èxit.

Ja no hi ha una alarma que ens avisa de l’hora de sortida. Senzillament, perquè la jornada no s’acaba allà. Després de la feina, anirem a prendre alguna cosa amb els col·legues per fer vida social, o potser a córrer per mantenir-nos en forma, fins i tot, a classes d’italià pel plaer d’aprendre una altra llengua. Qualsevol activitat però, està sotmesa a un objectiu, treballar-se a un mateix.

Aquesta idea de no separació de les activitats lúdiques, queda esmentada d’una forma molt gràfica en Oci a la fàbrica per Mariona Moncunill.

Sembla que hàgim d’estar tot el temps fent coses de profit. Cada minut compte dins el sistema capitalista. Dormir és temps perdut, temps no productiu. Cristina Schultz es pronuncia en contra d’aquest sentiment de culpa en El Manifiesto del No Hacer.

Acaba el recorregut. Ronda de preguntes. Queda clar que hi ha molt de treball darrere la idea de treball. Està tot molt ben lligat. Malgrat això, trobo que caldria una mica de “no hacer” per creure’m del tot el que ens diuen. Mostrar el posicionament crític que tenen d’una forma més evident en la selecció de les obres seria una altra opció. Ells mateixos reconeixen que se’ls va suggerir fer un canvi, un cop acceptada la proposta. L’obra de Julia Montilla va ser redirigida amb aquesta intenció. Baja calidad és una obra en procés que comença el 2008 i s’estén més enllà de l’exposició. Tot i així, potser m’hauria agradat veure alguna cosa més radical.

Sorprèn l’espai als que venen per primer cop. Es tracta d’una antiga fàbrica tèxtil, per tant l’espai és ampli. Les parets han estat pintades de blanc però conserva aquest aire industrial que ara està tan en voga. Joana Hurtado, coordinadora del programa d’arts visuals, aprofita per introduir-se i ens explica una mica la història del centre. Can Felipa forma part del projecte de transformació que l’Ajuntament de Barcelona va impulsar arran de les Olimpíades de 1992. Junt amb el centre cívic de Sant Andreu i la Sala d’Art Jove, conformen el mapa creatiu del Poblenou.

Abans de marxar trobo la pila de llibrets i n’agafo un. Trobo que l’edició està molt cuidada. A casa el llegeixo amb gust. 

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s