Màgia i humor

per Patricia Mases

 

─ Ets igual a la meva exparella! ─exclama en Marín des de sobre l’escenari─ vine amb mi, que t’explicaré una història.

L’Elisabet s’aixeca de la butaca, camina uns metres fins a arribar als tres esglaons que porten a l’escenari i s’assenta a un banc de fusta, allà l’espera en Marín, que es treu un clau de la màniga.

Un clavo saca a otro clavo! ─exclama el mag, just abans d’agafar un martell que tenia amagat dintre de la sabata.

Entre els riures dels espectadors, en Marín agafa el martell, es col·loca el clau al nas i li diu a l’Elisabet que amb la seva exparella no había dado en el clavo, i que, probablement, el seu problema és que me agarro hasta de un clavo ardiendo, i comença a clavar-se el clau dintre el nas fins que només es veu la punta, tot seguit, li diu a l’Elisabet que el toqui i que digui si és un clau de veritat, aquesta, amb cara de fàstic, toca el clau amb la punta del dit petit i fa que si amb el cap. Amb una mirada desafiadora, el mag es posa la mà al nas, treu el clau i el mostra al públic.

─ Vaja, sí que sou un públic difícil ─assenyala en Marín posant-se les mans a la butxaca.

Les aproximadament 150 persones del Club Capitol de Barcelona s’aixequen i es posen a aplaudir. Més que un espectacle de màgia, és un espectacle d’humor, tal com indica el mateix protagonista, que es torna a posar les mans a la butxaca, treu una gran quantitat de serpentines i purpurina de color daurat i dóna gràcies al públic per haver-se despertat.

No existeixen escoles professionals per a mags, sí que hi ha escoles de màgia, però són més aviat per a aficionats. El Mag Marín ha estudiat interpretació i magisteri, i gràcies al seu treball autònom ha aconseguit fer del seu hobby una professió, d’aquesta manera, l’estiu del 2017 va guanyar el concurs Pura Magia, emès per Televisió Espanyola i presentat pel seu referent, el Mag Lari, encara que també ha guanyat premis com el Nacional d’Espanya, el Nacional de França, l’Internacional de Portugal i el Galardón Magicus, a Barcelona.

Encara que no existeixin escoles professionals per a mags, si que hi ha associacions sense ànim de lucre que tenen l’objectiu de fomentar les activitats relacionades amb la màgia. A Espanya existeixen un total de 28 associacions, cercles dividits per zones que formen part de la Sociedad Española de Ilusionismo (SEI), creada l’any 1942 per un grup de mags que es reunien al restaurant “Els 4 gats”, a Barcelona.

─ Recordeu, aquest és un espectacle de màgia i humor, i, encara que sé que esteu gaudint molt, arriba l’hora del truc final.

Tot el públic del Club Capitol deixa anar un sonor ooooh que dura aproximadament 5 segons, el mag es col·loca la corbata vermella i demana a quatre homes d’uns 55 anys que pugin a l’escenari.

Quan ja estan tots col·locats un al costat de l’altre, demana als tres primers que pensin un número de tres o quatre xifres i l’escriguin a un paper, quan ho fan, demana al quart voluntari que faci la suma dels números i l’escrigui a una llibreta sense dir a ningú el resultat.

Mentre l’Alejandro està fent la suma, apareix la partenaire, –que resulta ser la germana del mag–, deixa una caixa de color negre a terra i pregunta a l’Alejandro quin era el número final de l’operació: el 1478.

─ Creieu que és possible que en aquesta caixa hi hagi un sobre amb el resultat? ─exclama el mag mentre pica l’ullet.

Un silenci inunda la sala i la gent fa que no amb el cap. En Marin, amb un posat xulesc i un somriure desafiador, obre el sobre i llegeix el seu contingut: “Val per una classe d’anglès”. Es dirigeix als quatre voluntaris que segueixen a l’escenari i els hi pregunta:

─ Vosaltres sabeu anglès?

Tots afirmen amb el cap menys el Raül, que es posa a riure.

─ Doncs demostreu-m’ho mentre ballem una cançó!

El mag comença a donar ordres als homes, que es miren estranyats:

─ Quan es senti la paraula hot aixequeu molt alt els braços, quan escolteu cold feu com si us abraséssiu, quan sentiu in us doneu la volta i us torneu a girar quan la cançó digui out.

I així amb 16 paraules: hot, cold, yes, no, in, out, up, down, wrong, right, black, white, fight, break, kiss i make up. Just abans que comenci la cançó, entra la partenaire i treu de la caixa quatre jaquetes fines de color negre amb les mànigues blanques i se les col·loca als quatre voluntaris, que es miren entre ells i arrufen el nas. Quan ja tenen tots la jaqueta posada comença a sonar la cançó “Hot & Cold”, de Katy Perry, i tots comencen a ballar seguint les instruccions del mag, situat al mig de l’escenari.

El públic es mira pensant quina és la relació d’aquesta cançó, el ball i el 1478, però la sorpresa de tots va ser quan en la frase “You are in and you are out” es van donar la volta i… a cada una de les jaquetes hi havia un número escrit, el 1478! Tot el públic es va aixecar i va començar a aplaudir, fins i tot els més atrevits es van posar a xiular. Quan tothom es va tornar a asseure a la butaca, el mag va indicar als quatre voluntaris que podien baixar de l’escenari i es van tancar les llums de cop.

Uns instants de silenci absolut. En Marín ja havia avisat que era l’últim truc, però, ja s’havia acabat? De cop i volta es van obrir tots els focus de la sala, apuntaven cap al mig de l’escenari, on hi havia una impressora immensa feta de cartons i paper de plata. Darrere, el mag lligat amb cordes a un pal. La partenaire l’agafa en braços i amb l’ajuda d’un noi que no havia sortit abans a l’escenari, l’introdueix dintre de la impressora. Desapareix. La noia agafa un franctirador d’una caixa i comença a apuntar al públic, s’atura de cop, fa un crit i dispara.

Comença a ploure confeti de color daurat per tota la sala i apareix el mag just on la seva germana havia apuntat, amb tota la roba estripada i tacada de color negre, com si l’haguessin disparat.

El públic embogeix, tothom s’aixeca i comença a aplaudir, a xiular i a cridar mentre el mag puja a l’escenari, s’acomiada i desapareix entre les ombres de més confeti de color daurat.

S’abaixa el teló.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s