L’antiga Massana, il·legal?

per Laia Masnou Artigas

L’edifici és okupat per col·lectius de migrants sense papers

img-20180503-wa0002-1.jpg

Des del dissabte 21 d’abril han ocupat indefinidament el taller d’escultura de l’antiga Escola Massana (que dona a la Plaça de la Gardunya) diferents col.lectius de migrants sense papers. Ho fan amb un seguit de demandes* per a regularitzar la situació paradoxal on es troben, on no poden rebre papers sense feina estable ni feina estable sense papers. Exigeixen que les diferents institucions es reuneixin amb elles-ells per tal de negociar com fer-ho possible, i el passat 28 d’abril s’ha iniciat un procés de negociacions amb el propietari de l’edifici; l’Ajuntament de Barcelona.

Negociacions

En la primera trobada els tres representants municipals van presentar una proposta per a facilitar el procés d’empadronament sense haver de tenir domicili fix. Tanmateix, resulta ser un tràmit de llarga durada que comporta que qui el tramita segueixi en situació d’il.legalitat, és per això que el col.lectiu de migrants exigeix l’empadronament immediat. Per altra banda, han fet petició per a reunir-se amb el consell de govern de la Generalitat i aquest –dijous tarda- encara no havia respost.

A més, han enviat un comunicat als diferents partits  polítics interpelent-los perquè es posicionin a favor seu i recolzin el seguit de demandes formulades per tal d’acabar amb unes lleis i un sistema que qualifiquen de racista i excloent de les persones migrants amb menys poder adquisitiu.

Reaccions locals

Està tenint una àmplia resposta de solidaritat i implicació per part de diferents col.lectius de la ciutat. Aquests han manifestat el seu suport ja sigui unint-se a l’ocupació, visitant-los, fent aportacions econòmiques, fent ressò de la causa… I assistint a la concentració convocada dimecres 25 a les 18h, en que hi van anar unes 300 persones. El dissabte 28 d’abril hi ha manifestació. Aquesta sortirà de la plaça de la Gardunya a les 18h, davant de l’entrada de l’edifici ocupat.

Reunió de les dues Massanes

Com a institució que es troba a poques passes de l’edifici ocupat i que diu recolzar les seves demandes, s’han realitzat dues assembles entre aquest col.lectiu i l’Escola. En la primera (després de que sonés l’alarma antiincendis i s’hagués d’evacuar altre cop el nou edifici), van presentar les seves raons per associar-se i forçar a les institucions a negociar davant d’un elevat nombre d’estudiants i personal treballador. La segona realitzada va tenir una assistència més baixa i es va tornar a parlar de quines eren les reivindicacions polítiques, quines respostes institucionals havien tingut i com estan organitzades en el dia a dia a l’antiga Massana.

Continuïtat

Resulta ser que ara ja estan millor organitzades i amb unes rutines de funcionament consensuades. Cada nit es queden a dormir unes 20 o 30 persones i durant el dia moltes d’aquestes solen anar a treballar i són rellevades per altres que segueixen cuidant de l’espai, de fer menjars… I de reunir-se en assemblea, a les 11h i a les 18h30. És en aquest espai de reunió, en que es va convidar a assistir a les persones vinculades a la Massana si estan interessades en donar suport i ingeniar alguna proposta.

Precedents de lluita i auge del feixisme

Amb més perspectiva, aquest seguit de reivindicacions polítiques entorn de la situació d’il.legalitat i precarietat de migrants amb baix poder adquisitiu ja duu una trajectòria acumulada. El primer cop que es van mobilitzar massivament i a nivell estatal va ser el 2001, durant el govern d’Aznar, en què van haver-hi un seguit d’okupacions i manifestacions seguides de mocions presentades a nivell parlamentari i del Congrés i així van aconseguir legalitzar la seva situació. En el cas dels i les migrants barcelonines una de les accions va ser ocupar l’esglèsia del Pi, al districte de Ciutat Vella. Posteriorment, l’any 2005 també van mobilitzar-se arran d’un enduriment de la burocràcia i la introducció d’haver de fer un examen per a poder residir a Espanya. Per altra banda, la denúncia de la seva situació com a persones “il.legals” ve acompanyada d’un advertiment; a diversos països europeus hi ha partits polítics legals feixistes i en auge.

*Concretament, les demandes són les següents:

  • Papers sense contracte laboral.
  • No a la llei d’estrangeria (la qual exigeix un contracte d’un any de treball de 40h setmanals per a aconseguir els papers).
  • Empadronament sense domicili (és necessari per accedir als serveis municipals tals com sanitat, escolarització…).
  • Sanitat per a totes i tots.
  • Igualtat de drets pels migrants.
  • Drets per a les persones refugiades (el programa d’acollida espanyol només contempla sis mesos de vigència).
  • Despenalització de la venda ambulant.
  • Tancament dels Centres d’Internament d’Estrangeria (són centres de reclusió en que es vulneren impunement els drets humans; hi ha mort dues persones i no hi ha cap càrrec judicial ni investigació).
  • No a les fronteres.

Per a més informació, es pot consultar també el manifest.

 

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s