La nova línia expositiva de l’Escola Massana

per Martí de la Malla

Pep Dardanyà, artista visual, antropòleg i gestor cultural, és l’encarregat de concebre la línia expositiva de l’Escola Massana. Hem parlat amb ell perquè ens expliqui els nous plantejaments expositius que aquest curs s’estan posant en pràctica.

 

Nous reptes, noves metodologies

L’antiga escola Massana disposava de dos espais d’exposició: la Sala Blava i la Sala Busquets. Ambdós convivien amb una precarietat pressupostària i logística, en part agreujada per una excessiva quantitat de projectes: estem parlant de més de vint exposicions en un curs acadèmic.

Amb el canvi de seu, la Massana ha volgut replantejar les sales d’exposició. Fou una tasca a càrrec de Dardanyà, amb la col·laboració del departament d’acció cultural (Pol Ricard i Èlia Clemente). En Pep destaca la complexitat de concebre un espai que no havien visitat, doncs quan es va començar a gestar el projecte, l’escola nova encara estava en fase de construcció i obligava a treballar a partir dels plànols d’obra.

D’entrada, es van plantejar els següents canvis:

1- Mantenir dos espais d’exposició; un dedicat a exposar treballs de classe, autogestionat (l’Espai Trans), amb voluntat de donar visibilitat al material generat per l’escola (“de dins a fora”, diu en Pep). Un segon espai (Sala Busquets, que porta el nom del primer director de l’escola) amb un tarannà més “oficial” – tant pel que fa a les característiques de l’espai com pel contingut – amb exposicions tan externes i itinerants (de fora a dins) com per projectes pensats des del claustre de l’escola i el Departament de gestió cultural mateix.

2- Reduir de 24 a 4 el nombre d’exposicions a la Sala Busquets, seguint la lògica de “menys quantitat, més qualitat”. D’aquestes quatre, dues es generaran des de l’escola i dues seran externes.

3- Generar tota mena d’activitats al voltant de les exposicions, com visites guiades, performances, presentacions, vernissages i finissages… També xerrades i conferències a la nova Sala d’Actes.

4- Pel que fa al model de gestió, s’ha separat l’Acció Cultural de la Comunicació Corporativa per una major optimització dels recursos. Destacar també l’ajut, com sempre, dels becaris de l’escola.

Amb tot, s’ha buscat convertir l’Escola en un espai expositiu més del barri del Raval (MACBA, La Capella, CCCB, galeries…). Un barri compromès amb la Massana i al qual l’escola vol, d’alguna manera, generar un retorn social. També consolidant-se com un dispositiu expositiu més de la ciutat.

 

Exposicions d’aquest curs

Aquest primer curs a la Nova Escola Massana (ara a la Plaça de la Gardunya, a 70 metres de la vella seu), s’han organitzat quatre exposicions. La primera fou “Amorf Etern” (d’octubre a gener), comissariada per Ariadna Parreu i Oriol Ocaña. La segona, la itinerància de l’exposició “Body & Games” (de gener a març) comissariada per Pilar Bonet i María Muñoz. La tercera, “Èxit, centrifugacions 1”, que recull els millors treballs premiats el curs passat per l’escola, de diferents disciplines i plans d’estudi. Una aposta anual per donar visibilitat als projectes més destacats, plantejat pel claustre. Per últim, s’espera una exposició de fotografia del barri del Raval (amb obres de fotògrafs destacats com Jorge Ribalta, Consuelo Bautista, Sasha Asensio, Paco Freire i Mireia Vidal) comissariada pel mateix Pep Dardanyà.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s