Plou. Neva. Pinta.

per Raúl Cañadas

Exposició al Museu d’Art de Sabadell del 6/2/18 al 8/4/18

El Museu d’Art Jaume Morera de Lleida, en conjunt amb la seva plataforma de producció, difusió, formació i exhibició de les arts visuals (el Centre d’Art La Panera) organitzen l’exposició itinerant “Plou. Neva. Pinta.”

Comissariada per Roser Sanjuan, recorre diferents centres i museus del territori català. Inaugurada per primer cop a la Fundació Palau de Caldes d’Estrac el 21 de Gener de 2017, ja ha passat per Terrassa, Cornellà, Mollet del Vallès i Manresa. Ara arriba a Sabadell i pròximament serà visible a Cerdanyola i Vilafranca del Penedès.

Aquesta itinerància es deu a la voluntat del Departament de Cultura de la Generalitat d’acostar l’art contemporani a la ciutadania, cooperant amb les ens locals.

Un apropament al concepte de pintura expandida en l’àmbit de l’art contemporani a través d’alguns artistes més representatius a l’Estat espanyol. Adreçant-se principalment als nens, tot i que també a adults, es mostren diferents produccions pictòriques allunyades de la idea tradicional de la pintura.

IMG_20180314_180934.jpg

L’exposició s’obre amb la cita de Daniel Buren “Quan neva ens trobem davant d’un fenomen natural; així, quan “es pinta”, som davant d’un fet històric”. Acompanyat d’un text que ens descriu l’exposició fent èmfasi en com s’ha capgirat la pintura ara fa ja més de cent anys, convertint-se en una tècnica multidisciplinària.

Dividida en quatre apartats, Marc, Suport, Color i Gest; cadascun d’aquest s’inicia amb una petita cita d’un artista o filòsof, com Jacques Derrida o Yves Klein. A més a més d’una intervenció del dissenyador i il·lustrador Iván Bravo, com a traducció del tema en un suport material. Trobem obres de Daniel García Andújar, Ignacio Uriarte, Ignasi Aballí o Fina Miralles, entre d’altres, que fan especial èmfasi en un d’aquests quatre àmbits.

Qüestions com els límits del quadre o la manera en què la pintura s’allunya del llenç com a suport, són els principals conductors de l’exposició.

D’altra banda, i buscant la interacció de l’espectador, cada apartat inclou petits jocs explicats en el llibret que podem agafar en entrar a la sala. Una caixa plena de trossos de marcs per crear una instal·lació col·lectiva o pàgines en blanc en el mateix llibret amb instruccions de com intervenir-hi.

De la mateixa manera el llibret serveix com a catàleg de l’exposició, amb petites explicacions de cada obra, fotografies, biografies dels artistes, etc.

Paral·lelament es realitzaran activitats al voltant de l’exposició, “Picasso/Duchamp i les seves derivacions contemporànies.” un curs a càrrec d’Antoni Jové, el 16 de Març, i l’activitat familiar “Jo no sóc un pintor” el 8 d’Abril.

La itinerància de 2018 de l’exposició continuarà del 13 d’Abril al 17 de Juny al Museu d’Art de Cerdanyola, i del 28 de Setembre a l’11 de Novembre a la Sala dels Trinitaris de Vilafranca del Penedès.

IMG_20180314_180913.jpg

Fotografies: Raúl Cañadas / Fonts: Premsa Generalitat de Catalunya, Museu d’Art de Sabadell.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s