L’HERÈNCIA DEL PLAER

Per Marina Beltran

Reflexió sobre la masturbació femenina, el paper que ha tingut, té i hauria de tenir dins una societat que s’acomoda als patrons heretats.

La sexualitat ha estat un tema tabú durant moltes dècades en la nostra societat. Ara que
comencem a obrir els ulls i a deixar que el sexe plaent formi part natural de les nostres vides, encara queden uns quants aspectes als quals se’ls hi hauria de donar la importància que els pertoca.
Concretament parlo de la masturbació, en particular la femenina.

Parlo des de l’experiència d’una noia de 21 anys que fins fa poc es considerava una persona que s’havia criat amb molta llibertat sexual. Durant l’adolescència pensava que la masturbació era per les persones que no tenien parella, o es pot dir que bàsicament no sabia res, ningú me n’havia parlat. Tampoc era un tema que em preocupés, simplement no tenia rellevància, ni pensava que la tingués mai.
Els primers comentaris són de nens de l’escola, i a poc a poc, no saps ben bé com, acabes
descobrint què és, però realment, no saps per a què serveix. Començar a masturbar-se suposa un canvi, descobrir que pots obtenir el plaer físic més gran a partir del teu cos, personalment em va costar adaptar-me i sentir-me còmode en fer-ho, no perquè pensés que era una cosa dolent, però tampoc podia afirmar que no ho fos.
La desinformació referent a aquest tema em va provocar a mi i a moltes noies més, la dificultat d’obtenir plaer sexual en les primeres relacions. Amb el temps i l’experiència he acabat adonant-me que la via més senzilla per satisfer la nostra sexualitat és aprendre com reacciona el propi cos als estímuls externs. Per arribar a aquest punt he agut de passar una llarga etapa d’insatisfacció, incertesa i incomprensió per no saber com satisfer el que el meu propi cos em demanava.

Plaer i tabú
Aquest tabú s’ha arrelat a la societat a base de molts anys d’ignorància i repressió.
La interpretació que s’ha fet de la Bíblia reclou el sexe al matrimoni, com a un fet íntim i privat (Hebreos 13:4) “Que el matrimonio sea honorable entre todos, y el lecho conyugal sea sin contaminación, porque Dios juzgará a los fornicadores y a los adúlteros”.
En el Gènesis s’adverteix sobre el pecat d’Onán a qui el “creador” va condemnar a mort per desaprofitar la seva llavor en terra fèrtil.

Durant l’època victoriana, fins a mitjans del segle XIX es coneixia una malaltia anomenada histèria femenina, només la patien les dones i tenia com a símptomes l’insomni, dolor abdominal, espasmes musculars, mal de cap, pèrdua de gana, rebeldia, etc. en realitat es tractava del desig sexual reprimit, i era tractat amb massatges pèlvics “masturbació”, fins a arribar a l’orgasme, en aquell moment anomenat “paroxisme histèric”.
Freud, a partir d’investigar entorn aquesta malaltia, entén l’inconscient, i acaba afirmant que el que es coneixia com a histèria femenina, era l’aflorament d’un fet traumàtic en forma de símptomes inexplicables.
Més endavant, Sigmund Freud va acaba defensant que la masturbació era la causant de diverses malalties. L’any 1928 va afirmar: No coneixem cap cas de neurosis greu en el qual la satisfacció masturbatòria no hi hagi tingut el seu paper.
En particular afirmava que la masturbació femenina era més greu que la masculina.
Amb aquests i d’altres exemples hem anat alimentant una societat occidental que crea una pàtina de pudor i tabú que no deixa avançar al plaer i llibertat sexual en l’esser humà.

Habitualment es comenta que a la dona li costa molt més que a l’home aconseguir l’orgasme, tot i que ella pot sentir molt més plaer que ell i més vegades seguides. Segons la meva manera de veure-ho això és una afirmació equívoca. La dona, mitjançant la masturbació, pot arribar a l’orgasme tan ràpid com l’home, però això només s’aconsegueix coneixent les reaccions del propi cos. D’aquesta manera el sexe en parella esdevé més plaent i satisfactori per ambdues parts. Els homes al masturbar-se de forma natural habitualment ja coneixen els seus límits, els seus moments, el que els agrada i el que no. La dona a una edat primària no coneix pou bé la seva sexualitat i això produeix una gran quantitat de relacions sexuals no plaents per a ella. El fet d’abordar la sexualitat de manera natural des de la infància, eliminaria aquesta desigualtat del
plaer sexual que tant s’intenta equilibrar actualment.

La masturbació no és un tema recurrent, en les poques classes d’educació sexual que
s’imparteixen a les escoles, l’auto plaer no en te cabuda. Els mitjans pedagògics no es pronuncien en aquest sentit, mantenint una pàtina de desconeixement en els ulls dels alumnes.

Plaer i educació
El Desembre de 1994, Jocelyn Elders es va veure obligada a dimitir del seu càrrec a la màxima autoritat de salut pública d’Estats Units per dir obertament que s’hauria d’incloure la masturbació en els temes d’educació sexual a la joventut. Avui en dia, encara no s’ha inclòs.
L’educació sexual actualment compren el sexe en un àmbit genètic, fisiològic, legal, anatòmic, etc. però comprendre el sexe com a plaer és una cosa que cadascú ha d’esbrinar per si mateix. Amb els ulls tapats ens llencem al sexe amb una gran i única norma: “posa’t condó”. Sabent que això ens evitarà un embaràs no desitjat i la transmissió de malalties. No estic en contra d’aquest tipus d’educació sexual, el que no puc entendre és com encara avui en dia, no s’incloguin altres conceptes realment importants per gaudir d’aquest acte del qual sembla que ens intentin prevenir.
Puc entendre que pels pares sigui complicat animar al seu fill/a a la masturbació, per això animo als externs (educadors sexuals) a informar de tot allò que costa comunicar.
Actualment, com a reacció a la poca importància que se li ha donat durant molt temps al plaer femení, s’han creat uns canals de YouTube on noies normals i corrents informen a qui vulgui ser informat, de tot el que comporta el sexe.
La solució no crec que sigui aquesta, ja que els vídeos no estan realitzats per persones expertes en el tema i la manera de transmetre aquesta informació segons la meva opinió no és la més adequada.
La majoria intenten ensenyar-te com tocar a la noia perquè arribi a l’orgasme. El meu plantejament aniria més encarat a què la pròpia noia aprengués des de l’adolescència el que ella necessita i d’aquesta manera també seria capaç de transmetre-ho a la seva parella.

La masturbació ÉS part del sexe, el sexe no consta únicament de la penetració. És més, la
penetració és plaent, però en la majoria de casos la masturbació genera molt més plaer que la penetració, sigui en parella o en solitari. Tot i saber això, seguim encasellant l’acte sexual a la penetració, deixant la masturbació com a simple preliminar.

La societat en la qual vivim reconeix aquest fet com a tabú, però simplement accepta l’herència històrica i no es plantega canviar-la. Aquesta herència és una imposició en la qual no hem tingut dret a opinar. Ens veiem creixent i adquirint els coneixements que se’ns transmeten. Ara comença a ser hora de ser realistes i obrir-nos a certes veritats.

————————————————————————————————————————–

BURGOS, Georgina. La masturbación. Barcelona: De Vecchi, 2012
ROJAS, Luis. El coste de la masturbacion. El País. 23 de gener de 1995

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s