L’humà a la Terra

Berta Vila

La Terra és un hàbitat natural, salvatge, harmònic i pur. La humanitat, en canvi, dotada de discordança, inesperadament arribà com una intrusa en un medi que fins aleshores havia estat autònom. A partir d’aquell moment es forjà una relació involuntària. Una relació recíproca entre humans i naturalesa, però a la vegada desequilibrada: la humanitat dependent del medi i la naturalesa influenciada per la humanitat.

L’evolució humana és un procés llarg i inacabat, on han convergit la selecció natural i la selecció tècnica. La vida humana ha estat possible gràcies al nostre entorn natural i viu, que ens ha permès desenvolupar-nos fins a l’actualitat. Prenem els recursos naturals de la terra mateixa, i aquests són els que determinen el creixement i l’expansió de la societat. Si bé és cert, un creixement que darrerament tendeix més determinat per la selecció tècnica que la natural.

Actualment corren uns vents de ceguera que mantenen a la humanitat entretinguda a través de pantalles lluminoses i tot tipus d’artefactes artificials. Tot i que es promogui i es treballi la col·lectivitat, l’hedonisme i la individualitat regnen la nostre societat, reduint-nos a sers individuals moguts a partir d’interessos personals, benant-nos els ulls en front la realitat global que ens afecta.

La societat es troba dominada i sotmesa per aquest afany de progrés i evolució desorbitada, creixent a un ritme excessiu. D’aquesta manera l’anomenat <<hàbitat civilitzat>> guanya territori, envaint <<l’hàbitat natural>>. A l’habitar el territori, els humans n’hem alterat i deteriorat el paisatge. Conquerim, modifiquem i transformem l’espai segons el nostre benefici. Com diu Ramon Folch, “som part d’una natura que transformem perquè esdevingui l’ambient més convenient a les nostres expectatives existencials.” Construint i actuant sobre el terreny, alterem i corrompem el medi natural. No som o no volem ser prou conscients de la gravetat de la situació, ja que any rere any, el nivell d’explotació de la terra és major i ens estem aproximant als límits dels recursos naturals.

La societat occidental imperada pel capitalisme i la industrialització, és la gran responsable del seu propi esvaïment, ja que a part de contaminar l’entorn amb la seva presència interventora, no ha sabut afrontar els problemes de cara i ha pres males decisions, donant respostes equivocades o passant per alt les problemàtiques mediambientals que han anat apareixent al llarg de la història. L’humà, l’únic ésser viu dotat de raó, sembla ser que no l’ha sabut gestionar. Podríem aprendre dels errors del passat i millorar-los, però per contra, per més alternatives que plantegem, en la majoria dels casos acabem cometen les mateixes infraccions mogudes pels interessos que ja cometien els nostres avantpassats.

Amb el procés d’expansió que duem a terme i el consum irresponsable de les civilitzacions industrials, destruïm els recursos naturals dels que disposem. Estem perjudicant conscientment al conjunt de la societat, movent-nos per interessos i beneficis econòmics i individuals sense responsabilitzar-nos de les conseqüències que recauen directament sobre nosaltres i el nostre entorn, la naturalesa. Cada un de nosaltres, com habitants de la terra que som, participem en la degeneració ambiental que aquesta està patint. La irresponsabilitat ens fa abusar de la naturalesa i consumir sense tenir cura dels recursos naturals que estem explotant i sovint malbaratant. Individualment ens limitem a viure l’avui, pensant a curt termini; però l’objectiu de la societat, peça col·lectiva, és perdurar, necessita pensar a llarg termini.

Molts ens preguntem: actuem així per irresponsabilitat o per inconsciència? Segurament per ambdues raons.

La naturalesa demana a crits una pausa a la humanitat. Reclama ser observada. L’home ha de prendre una posició sincera i destinar temps a l’observació del nostre entorn, per tal de reflexionar i replantejar la situació actual de desnaturalització civil. Per tant, cal que considerem la nostra posició i el nostre comportament i intentem aportar les millores que tenim a l’abast. Ens hem d’informar i incorporar-nos dins la problemàtica actual; deixar la ignorància a un costat i tenir una voluntat de canvi i progrés conjunt, conscient i responsable. Anivellar de nou la relació recíproca que podríem mantenir. Hauríem d’establir un vincle harmoniós amb l’entorn natural i percebre la vida humana i la natural com a una sola entitat, dependents l’una de l’altra.

L’ànsia civil de creixement desmesurat, ens ha guiat a una societat superficial que ja no valora la importància de les coses, sinó que actua sota valors materialistes i deixa passar desapercebudes les coses més existencials. Si bé és cert que l’home necessita relacionar-se i per tant viure en societat, el sistema social en el que ens trobem inserits de manera involuntària ens ha emboirat els ulls, incitant una manca d’implicació i responsabilitat.

Ara bé, per a que hi hagi un canvi de mentalitat a nivell global primer cal fer-lo a nivell personal, començant per treure’ns la bena dels ulls i deixar de viure la vida fàcil de la ignorància, fent créixer amb força una voluntat de canvi responsable i duent-la a la pràctica, construint nous valors i noves pràctiques que mantinguin una coherència amb l’entorn i no que hi actuïn en contra. Cada persona a nivell individual perfila la seva condició i per a tant decideix la seva posició i acció en el món. Caldrà revaloritzar i renovar els nostres hàbits, introduint-ne de nous des d’una perspectiva de consciència mediambiental i sociològica sana, deixant enrere aquells que interrompien la nostra relació còmplice amb el medi. Cal que ens desprenguem i agafem distància de tota l’artificialitat que contínuament dissenyem i redissenyem, plantejant-nos quines son realment les nostres necessitats vitals i viure d’acord amb elles.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s