EL FLEXÀGON: UN CONTENIDOR D’HISTÒRIES

Per Càrol Sànchez

Amb la intenció de la recerca de nous formats de llibre busco un cos més dinàmic i creatiu a partir de formes i plecs amb la finalitat de crear edicions alternatives en les que el mecanisme del format agafa el protagonisme.

El ‘flexàgon’, definit com un objecte pla en forma de polígon creat a partir de plecs d’una peça de paper, gràcies a la seva flexibilitat permet mostrar més cares de les dues que té el polígon en un principi. Això ha fet que el flexàgon s’hagi convertit en un divertit passatemps tot i que també ha servit per estudiar altres àmbits de la geometria. Els flexàgons pertanyen al grup de cossos geomètrics anomenat caleidociclos, formes geomètriques de paper que s’han utilitzat en l’àmbit del disseny gràfic tant per promocions com per a material didàctic. Els caleidociclos formen part d’una disciplina anomenada Arquitectura de paper i n’hi ha de diferents tipus, els tridimensionals i els plans.

La finalitat del meu projecte final es centrar-se en la investigació, recerca i creació dels flexàgons per demostrar la seva utilitat en el àmbit de l’edició narrativa, desmantellant així el paradigma de llibre còdex i ampliant les possibilitats del paper i edició experimental davant de les digitals. Per a exposar les possibilitats del paper utilitzant els formats dels flexàgons, he creat una història simple per a ser il·lustrada i explicada amb aquesta configuració. Demostrant l’eventualitat d’utilitzar el flexàgon com a mètode narratiu.

Per argumentar aquest plantejament es necessària la indagació en la història dels formats editorials i l’anàlisi d’aquesta evolució. Comparant el llibre tradicional còdex amb les edicions digitals i les experimentals. Aquesta investigació requereix una arqueologia dels llibres còdex i de la seva evolució per poder entendre i analitzar eclosió i necessitat del sorgiment de les edicions experimentals.

L’era digital repercuteix també al llibre còdex i la forma que tenim de veure’l i llegir- ho. En aquest projecte he realitzat un estudi del sorgiment de l’edició digital i de les conseqüències bàsiques que recauen als formats analògics. Tota aquesta recerca és necessària per poder interpretar els formats que ens envolten avui en dia i comprendre així la seva evolució.

L’objectiu principal d’aquest projecte és desbordar l’estructura còdex demostrant que els formats flexàgon tenen cabuda dins de l’entorn de l’edició narrativa, exposant les grans oportunitats que es poden obtenir del paper només retallant i doblegant plecs. Finalment i amb aquest projecte, s’ha donat visibilitat i informació a una manifestació narrativa i comunicativa poc coneguda i analitzada, il·lustrant les possibilitats que el flexàgon pot oferir com a format i s’han reforçat amb exemples demostratius. Definint aquest format inusual i diferent com a un possible contenidor d’històries.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s