El modus vivendi de Sophie Calle

Per Claudia Amor i Jonatan Gonzalez

Les captivadores imatges de l’artista francesa Sophie Calle ocupen diferents sales del Palau de la Virreina de Barcelona gracies a l’exposició “Modus vivendi”, una amplia retrospectiva en la que es repasa la seva obra dels ultims anys, concebuda desde la seva particular mirada.

En aquesta humil ressenya, veurem un petit recorregut en l’obra “Modus Vivendi” de la fotògrafa francesa Sophie Calle.
A mode introductori se’ns presenta l’obra de Calle com una recopilació de vivències de l’artista al llarg de quatre dècades. Queda patent en totes les seves obres la seva relació amb les persones del seu entorn i amb la relació amb ella mateixa, es a dir, la intenció de construir una mirada de l’entorn i d’autoevaluar-se. Per altre banda, amb modus vivendi també ha apostat per una relació de persones al·lienes a ella i descobrir com aquesta gent veu de forma diferent la bellesa o l’absència d’aquesta.

Sophie Callee. '¿Que ven? El concierto. Veermer'. 2013
Sophie Callee. ‘¿Que ven? El concierto. Veermer’. 2013

Al començar la ruta de fotografies es veu un art conceptual que es igual de potent en lo intel·lectual, sentimental, teòric i romàntic. Es veu clarament com parla de la pèrdua, relacionada no només amb les seva vida, sinó també amb la dels demés. La primera part està composta per “lo visto y no visto”, la trobada de la mirada, del record, en la bellesa o fins hi tot en trobar aquesta bellesa en l’absència dels sentits. Les fotografies mostren un seguit de persones invidents que manifesten la seva versió de la bellesa sense haver-la vist mai. Seguidament ens trobem amb “Voir la mer”, una obra lligada de nou amb la necessitat de trobar la bellesa mes pura en les reaccions de la gent. En aquest cas es busca la trobada cara a cara de 4 persones d’Estambul amb el mar negre per primer cop a la seva vida.
Mencionar que fins ara, les fotografies complementades de forma perfecte amb els textos que les acompanyen. Sembla com si per separat la fotografia necessités alguna cosa i el text quedés incomplert però junts formen una harmonia perfecte entre vista i enteniment.

Sophie Calle. 'Ver el mar'. 2011
Sophie Calle. ‘Ver el mar’. 2011

Finalment, retrobem una obra que s’escau més al recorregut de Calle en tots els seus anys com a fotògrafa. “Prenez soin de vous” consta de 106 imatges de dones que comenten e interpreten una missiva que va rebre la artista en la que la seva parella li comunicava la fi de la seva relació. Les dones interpreten aquesta carta a partir de cada una de les feines de les que son professionals, la ballarina interpreta una dansa representant el text, la cantant fa una sonata del ultimàtum, etc… Son realment unes fotografies singulars i en casos brutals que mostren la quantitat de reaccions que es poden tenir sobre una realitat vista amb diferents ulls i mirades.
En conjunt es veu la clara tendència de Sophie en interpretar la realitat a través de les diferents mirades del mon, de la incansable trobada de la bellesa i de com podem fins hi tot trobar coses increïbles en situacions inesperadament enriquidores.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s